5 опасни храна-лекарство взаимодействия

Пациентите често не знаят, че принципно здравословни храни, могат да имат вредно въздействие върху организма при смесването им с различни лекарства.

Като експерти по лекарствена терапия, фармацевтите трябва да осъзнаят отговорността и ясно да обясняват за риска от възможни взаимодействия храна-лекарство. Това е валидно както за предписаните лекарства, така и за OTC продуктите.

Ето някои от най опасните взаимодействия храна-лекарство, които могат да бъдат предотвратени от фармацевтите:

1. Богати на калций храни + Антибиотици

Splash of milk in glass on blue background

 

Млечни продукти като мляко, кисело мляко, сирене и други могат да взаимодействат с някои лекарства, включително антибиотици като тетрациклин, доксициклин, и ципрофлоксацин.

Тези антибиотици могат да се свързват с калция в млякото, като образува неразтворими хелатни комплекси в стомаха и тънките черва, което в последствие пречи на резорбцията на тези лекарства.

2. Мариновани и ферментирали храни и напитки + МАО инхибитори

a Home canned vegetables in the garden in summer

Тази категория храни е богата на тирамин, който е асоцииран с опасно повишаване на кръвното налягане (cheese effect) при пациенти, приемащи инхибитори на моноаминооксидазата (МАО), както и някои лекарства за лечение на Паркинсон.

3. Храни богати на витамин К + Варфарин

green kale leaves on a rustic wood with a copy space

Фармацевтите трябва да консултират пациентите, приемащи варфарин да се въздържат от паралелен прием на витамин К и да се изключат от менюто им  зеле, спанак и други листни зеленчуци.

Витамин К е от съществено значение за производството на фактори на кръвосъсирването, които помагат за предотвратяване на кървене, но антикоагуланти като варфарин осъществява своя ефект чрез инхибиране на витамин К. Затова, повишен прием на витамина може да антагонизира ефекта на антикоагуланта и да намали ефективността му.

4. Алкохол + Седативни и Сънотворни

Whiskey

Пациентите трябва винаги да внимават и да не смесват никакви лекарства с алкохол, но някои взаимодействия са по-сериозни, отколкото други.

Бензодиазепините действат чрез инхибиране или потискане на естествената мозъчната активност, за да помогне на пациентите да се чувстват спокойни и тихи. Алкохолът изпълнява почти идентична функция чрез потискане активността на централната нервна система. Когато се комбинират, двете лекарства увеличават взаимно ефектите си и могат да забавят или дори да спрат естествените функции на основните части на тялото като на бъбреците, черния дроб, мозъка и сърцето.

5. Грейпфрут и сок от грейпфрут + Статини

The fresh grapefruit as a background closeup

Пациентите трябва да избягват яденето грейпфрут или пиенето на сок от грейпфрут, докато приемате някои лекарства, по-специално статини.

Съединение в грейпфрута, наречено furanocoumarin , води до увеличаване на лекарствената активност чрез взаимодействие с ензими в тънкото черво и черния дроб. Това взаимодействие частично инактивира редица лекарства при нормални обстоятелства